Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ, ΌΤΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΤΡΗΤΟΣ (ΤΡΙΚΟΡΦΟ) ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΜΕΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ
ΠΙΟ ΚΆΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ, ΌΤΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΤΡΗΤΟΣ (ΤΡΙΚΟΡΦΟ) ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΜΕΑ. 
1.ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ (ΑΡΧΑΊΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ)
Εδικά το σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής στο όρος Τρητός (Τρίκορφο) στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου αναφέρεται και στην μυθολογία από τον περιηγητή Παυσανία, ότι δηλ. ο Ηρακλής σκότωσε σε αυτό το Λιοντάρι της Νεμέας.
Ο Παυσανίας γράφει στα Κορινθιακά-Λακωνικά, κεφ. 2, στίχος 2, ότι.


«Σε αυτά τα βουνά του Τρητού- (σημερινό Τρικορφο, δηλαδή στην σπηλιά της Παναγίας) - δείχνουν ακόμη τη σπηλιά του ξακουστού λιονταριού, από την οποία η Νεμέα απέχει 15 στάδια».

Η μετάφραση είναι του Νικ. Δ. Παπαχατζή, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το σπήλαιο που σκότωσε ο Ηρακλής το λιοντάρι είναι αυτό του βουνού Τρητού (σήμερα Τρίκορφο) και η σπηλιά βρίσκεται στην Ζωοδόχου Πηγή και όχι ότι Νεμέα.
Παυσανίου, Ελλάδος Περιήγησις, Κορινθιακά Λακωνικά, κεφ. 15, παρ. 2, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1976, σελ. 124-125.
2.ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ.
(πρώτος ή δεύτερος αιώνας μ. Χ.)

Αναφέρει ότι προηγουμένως ο Ηρακλής είχε φιλοξενηθεί στις γειτονικές αρχαίες Κλεωνές, στο σπίτι ενός χειρώνακτα (τεχνίτη) που είχε το όνομα Μόλορχος.
Και όταν ο Μόλορχος θέλησε να θυσιάσει ένα ζώο, ο Ηρακλής του είπε να προσέχει την τριακοστή ημέρα (από εκείνη που μιλούσαν) και αν μεν επιστρέψει από το κυνήγι του λιονταριού αβλαβής να θυσιάσει στον Σωτήρα Δία, αν δε πεθάνει να του κάνει νεκρικές θυσίες.
Αναφέρεται ότι όταν ο Ηρακλής σκότωσε το Λιοντάρι στο δίστομο σπήλαιο το φορτώθηκε στις πλάτες του και το πήγε πρώτα στις γειτονικές Αρχαίες Κλεωνές στον Μόλορχο, (οι οποίες απέχουν περίπου δύο χιλιόμετρα από το σπήλαιο).
Αφού θυσίασε στις Κλεωνές στον Σωτήρα Δία μετά το πήγε στις Μυκήνες. Ο Απολλόδωρος δεν αναφέρει στην περιγραφή του καθόλου την αρχαία Νεμέα .

Απολλοδώρου, Βιβλιοθήκη, Βιβλίο ΙΙ, παράγραφος 74-75, (επιμ. Π. Περτρίδου), Ιωαν. Ν. Ζαχαρόπουλου, Αθήνα 1959, σελ. 122-123.
3.ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΥΡΡΟΣ Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ
Αλλά και νεώτεροι περιηγητές, όπως ο Διονύσιος Πύρος, ο Θετταλός αναφέρει ότι το σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής στο όρος Τρητός είναι αυτό στο οποίο είχε καταφύγει το λιοντάρι προτού το σκοτώσει ο Ηρακλής
Πύρρος, Δονύσιος ο Θετταλός, Κορινθιακά-Σικυωνκά, (επιμέλεια Α. Αθουσάκης), Έκδοση Δήμου Κορινθίων, Κόρινθος 2008, σελ. 49-50, 136.

Γιάννης Π. Κουτσούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...