Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Το Σπήλαιο - Ιερό στη θέση Καλυβάκια (Kλένια)

Το σπήλαιο βρίσκεται 1,5 χλμ. Ανατολικά του σημερινού χωριού, στην απότομη πλαγιά της Νυφίτσας στη θέση «Καλυβάκι» όπου οδηγούσε δροµίσκος, όπως σήµερα, µέσω Π. Κλένιας και Αλεξάνδρας (τοπωνύµιο που συνδέεται επίσης µε τοπική βασίλισσα), που σύµφωνα µε ορισµένους ντόπιους κατοίκους ήταν πλακόστρωτος. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από πολύ παλιά. Τούτο αποδεικνύεται από τα θραύσµατα που έχουν βρεθεί. Πρόκειται για ιερό, ίσως το πιο ενδιαφέρον σε σπηλιά, της αρχαίας Κοοινθου. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόµετρο 650 µ. και έχει περ. 60 µ. µήκος. Στη συστηµατική καταγραφή των θέσεων που παρουσιάζουν οι Σακελλαρίου-Φαράκλας (στους πίνακες µε τους χάρτες, όπου σηµειώνονται οι θέσεις), καθώς και ο Συριόπουλος, στους αντίστοιχους πίνακες, το σπήλαιο
αντιπροσωπεύεται σε όλες τις περιόδους. Υπάρχουν δηλ. αποδείξεις, βάσει ευρηµάτων, ότι η ανθρώπινη παρουσία στη σπηλιά χρονολογείται από τη νεολιθική ως τη ρωµαϊκή εποχή. Αναφέρονται ειδώλια νεολιθικής εποχής, λίθινες αξίνες, πολλές λεπίδες οψιανού, οστέινα εργαλεία, θραύσµα ανάγλυφου µε χορευτή και χορεύτρια και αγγεία πήλινα. Ο Wisemaπ αναφέρει ότι η σπηλιά, κοντά στο στόµιο της, κατοικήθηκε ήδη από την κλασική εποχή. Τα όστρακα που βρήκε αµέσως µετά την είσοδό της (όπου σχηµατίζεται ο µεγαλύτερος και οµαλότερος θάλαµος) ήταν κυρίως µεσοελλαδικής (2000-1600 π.Χ), µινυακά, και κλασικής (480-338 π.Χ) εποχής. Τα τελευταία ανήκαν σε Κορινθιακά εργαστήρια. Θεωρείται βέβαιο ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε κατά τη νεολιθική εποχή'. Ίχνη προϊστορικού συνοικισµού επισηµάνθηκαν και στο λόφο των Αγ. Ασωµάτων Κλένιας, όπου συνελέγησαν όστρακα της εποχής και κοµµάτια οψιανού.

Σήμερα έχει ανοιχτεί και άλλος δρόμος από την  περιοχή του αγίου Παντελεήμονα και σταματάει έξω από το στόμιο της σπηλιά και καθιστά ποιο εύκολη την προσβαση σε αυτήν. Υπάρχει όμως πρόβλημα κατολισθήσεων ειδικά κοντά στην σπηλιά που καθιστά δύσκολο το γύρισμα τον αυτοκινήτων.



Πηγή: Μελέτη Μιχαήλ Σ. Κορδώση (Αρχαία και πρωτοβυζαντινή Τενέα, <<Δωδώνη>> τόμος ΚΣΤ' τεύχος 1 (1997 Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.)

 http://www.klenia.gr/Spilaio.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...