Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Σκληροί ροκάδες από το Χιλιομόδι


 
Aγαπούν τον ψυχεδελικό ήχο, τα γκραντζ φωνητικά, τους ρυθμούς που σε κάνουν να ξεφεύγεις, το σκληρό ροκ, τον ήχο των Kyuss. Παρ’ όλα αυτά οι 1000mods είναι οι πιο cool σκληροί της εγχώριας μουσικής σκηνής.
Το συγκρότημα, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κι έχει ήδη κάνει τα πρώτα του ευρωπαϊκά βήματα, εγκαινιάζει το Σάββατο το Πειραιώς Academy, έναν νέο συναυλιακό χώρο της πόλης, δίπλα στον σταθμό Κεραμεικός του Μετρό, χωρητικότητας 1.800 ατόμων, στον οποίο μέχρι την άνοιξη αναμένουμε τους Marina and the Diamonds, Monster Magnet, Kovacs κ.ά.
Οι 1000mods με το περίεργο όνομα (που στην πραγματικότητα παραπέμπει στην καταγωγή τους από το Χιλιομόδι Κορινθίας) δημιουργήθηκαν πριν από μερικά χρόνια κι έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο δίσκους: ο δεύτερος, με τίτλο «Vultures», τους ανέδειξε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες ψυχεδελικού heavy ροκ της χώρας μας.
Και το καλοκαίρι μοιράστηκαν στο επετειακό Rockwave τη σκηνή με τους Black Keys και τους Black Angels μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Κυκλοφορούν πάντα με ένα φοβερό βανάκι, στο οποίο φορτώνουν φίλους, όργανα και μουσικές κι οργώνουν τη χώρα.
Σε ένα από αυτά τα ταξίδια τούς αναζητήσαμε για να μιλήσουμε με τον τραγουδιστή και μπασίστα τους Δάνη Γαϊτανίδη. Παραδέχτηκε πως οι βασικές τους επιρροές είναι «ο σκληρός ήχος από τα ’60s και τα ’70s δηλαδή οι Black Sabbath, Blue Cheer, MC5, The Stooges, Ten Years After, αλλά και ο grunge ήχος που άκμαζε στα ’90s στην Αμερική». Και δεσμεύτηκε πως το Σάββατο θα παίξουν ό,τι καινούργιο έχουν γράψει.
• Υπάρχει κάτι που νοσταλγείτε από την «ερασιτεχνική» σας εποχή;
Οχι, δεν νομίζω. Αλλωστε, όπως γράφαμε μουσική τότε, που δεν είχαμε καν βγάλει δίσκο, έτσι γράφουμε και τώρα. Στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής. Οι ευθύνες είναι απλώς περισσότερες.
• Πότε ακριβώς καταλάβατε τις προοπτικές του συγκροτήματος;
Οταν μετά τα συνεχόμενα live, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που μας στηρίζει. Πιστεύω ότι μετά το πρώτο sold out live στο ΑΝ ξεκίνησαν όλα...
• Τι σας δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση: η απόδοση στις συναυλίες ή ένας καλός δίσκος;
Προσωπικά ένα γεμάτο ενέργεια και δυναμισμό live είναι 10 φορές καλύτερο από οτιδήποτε! Είναι η αίσθηση που διαφέρει. Μ’ αρέσει πολύ όταν είμαστε σε διαδικασία ηχογράφησης και καταλήγουμε στην τελική μορφή ενός δίσκου, αλλά στο stage περνάω πολύ καλύτερα! Ειδικά όταν αντιλαμβάνομαι ότι μια συναυλία έχει παλμό και ένταση, τότε γεμίζω αυτοπεποίθηση και ενέργεια.
• Τα live στο εξωτερικό είναι πιο δελεαστικά από μια συναυλία στην Ελλάδα;
Είναι πιο δελεαστικά γιατί δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις. Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να μας αντιμετωπίσει το κοινό, στο οποίο εμφανιζόμαστε για πρώτη φορά. Αλλά από την άλλη, δεν το πολυσκεφτόμαστε κιόλας. Εμείς πάντα κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα και από κει και πέρα όλα παίρνουν τον δρόμο τους.
Από τις μέχρι σήμερα εμπειρίες νομίζω ότι το κοινό της Κεντρικής Ευρώπης είναι το πιο «δύσκολο» κι απαιτητικό, καθώς έχουν διαφορετική ιδιοσυγκρασία από τη δική μας.
Μπορεί να τους αρέσει αυτό που βλέπουν και ακούν, αλλά δεν το εξωτερικεύουν όπως οι Ελληνες ή οι Βαλκάνιοι. Δίνουν πολλή προσοχή στο να ακούσουν προσεκτικά αυτό που τους δίνεις και όχι στο να τα «γκρεμίσουν» όλα σε μια συναυλία. Οπότε, καθώς εμείς ως άνθρωποι και ως μπάντα δεν είμαστε και τόσο «ήρεμοι», οφείλουμε να βρίσκουμε τη χρυσή τομή.
• Η κορυφαία συναυλία που έχετε παρακολουθήσει ποια είναι;
Οι Black Sabbath το 2005 και οι Motorhead στον Λυκαβηττό - δεν θυμάμαι πότε... πήγαινα σχολείο ακόμα.
• Στην Ελλάδα σήμερα ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε;
Ισως το «Seek ‘n’ Destroy» των Metallica, γιατί μάλλον ο κόσμος έχει εφησυχάσει με αυτό που ζει, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξυπνήσει και να κυνηγήσει όλα αυτά που του έχουν πάρει.

INFO:
Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Godsleep. Πειραιώς 117, Κεραμεικός. Τα πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 10€. Μετά την εξάντλησή τους, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 12€. Προπώληση: Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ. 210 3608366.


 http://www.efsyn.gr/arthro/skliroi-rokades-apo-hiliomodi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...