Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

mus Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κορίνθου κυρό Παντελεήμονα το 1971, προκειμένου να στεγάσει μέρος των εκκλησιαστικών κειμηλίων και των Βυζαντινών εικόνων, που αποτελούν τμήματα της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας της αρχαίας Αποστολικής εκκλησίας της Κορίνθου.
Στεγάστηκε στο κτίριο έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Το συγκεκριμένο οίκημα είχε κτισθεί με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Δαμασκηνού, ως πρότυπο για τα αντισεισμικά κτίρια, τα οποία επρόκειτο να ανεγείρει ο στελεχωμένος από Ιάπωνες μηχανικούς οργανισμός που είχε αναλάβει την ανοικοδόμηση της Κορίνθου, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1928. Το οίκημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία των εκάστοτε ιερέων του Μητροπολιτικού Ναού.
Εντός του Εκκλησιαστικού Μουσείου βρίσκονται αποθησαυρισμένα σημαντικά αντικείμενα, όπως μέρος των ευρημάτων από την παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδου και των επτά διακονισσών του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου. Εκεί βρίσκεται, επίσης, το αρχείο οθωμανικών και ελληνικών εγγράφων των πλέον ιστορικών Ιερών Μονών της Κορινθίας, Παναγίας της Φανερωμένης και Αγίου Γεωργίου Φενεού, όπως και το παλαιό αρχείο της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Στεφανίου και άλλα έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά έχουν μάλιστα εκδοθεί με σχετική επιμέλεια του Μητροπολίτου Παντελεήμονος σε ελληνική μετάφραση από τα τουρκικά .mouseio neo2

Σε αυτά προστίθενται αντιμήνσια παλαιών ιεραρχών της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, όπως του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, καθώς και αρχιερατικά άμφια.
mouseio neo 3Η συλλογή του Εκκλησιαστικού Μουσείου συμπληρώνεται από αρκετές Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές, κυρίως, φορητές εικόνες, σπουδαίας θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας, όπως η προσωπική εικόνα του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, καθώς και τμήμα μεταβυζαντινών τοιχογραφιών που διασώθηκαν από τα συντρίμμια της κατεστραμμένης από το σεισμό του 1981 παλαιάς Εκκλησίας της Περαχώρας.
Με ενέργειες του Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου τα εκθέματα του εκκλησιαστικού μουσείου μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Κροκιδείου Αιθουσης η οποία εγκαινιασθηκε στις 27/6/2010 ευρισκόμενης στο κτιριακό συγκρότημα του Επισκοπείου της ΙεράςΜητροπόλεως Κορίνθου.    

 http://www.imkorinthou.org/index.php/2010-12-15-10-28-20/2010-12-16-10-32-40

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...