Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Συνάντηση Χρ. Δήμα με την ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. για την παραχώρηση του στρατοπέδου

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρουσία των βουλευτών Κορινθίας, του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, του Δημάρχου Κορινθίων και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας ώστε να αποδοθεί το στρατόπεδο
«Καλογερογιάννη» (πρώην 6ου ΣΠ) στην Κόρινθο, στην τοπική κοινωνία, ζητά ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Αφορμή στάθηκε η απάντηση του Υπουργού σε προηγούμενη ερώτηση του κ. Δήμα ότι «το ΥΠ.ΕΘ.Α. μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδέκτης οποιουδήποτε αιτήματος από κάποια Υπηρεσία ή άλλο Φορέα που να αφορά την παραχώρηση τμήματος εκ του ανωτέρου ακινήτου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του» και ότι «διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ο Χρίστος Δήμας με νέα γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό χαρακτηρίζει παράδοξη τη συγκεκριμένη απάντηση και υπενθυμίζει πως κατά το παρελθόν, εγγράφως, έχουν υποβάλει αίτημα παραχώρησης και αξιοποίησης του πεδίου βολής και του στρατοπέδου, μέρος του οποίου σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών:

• η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (αρ. πρ. 50 – 03.02.2015).
• ο Δήμος Κορινθίων, σύμφωνα με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (πιο πρόσφατες: απ. 391 – 15.10.2012 προς το ΥΠ.ΕΘ.Α. και απ. 4/2014 – 16.01.2014 προς ΥΠ.ΕΘ.Α, ΥΠ.ΟΙΚ. και ΤΑΙΠΕΔ).
• το Επιμελητήριο Κορινθίας (αρ. πρ. 650 – 12.01.2012 προς ΥΠ.ΕΘ.Α. και αρ.πρ. 8407 – 21.08.2012 προς ΥΠ.ΕΘ.Α. και Υπ. Δημόσιας Τάξης). Μάλιστα στις 31.08.2012 δόθηκε και απάντηση από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας πως το αίτημα θα εξεταστεί .

Συγκεκριμένα στη νέα ερώτησή του ο κ. Δήμας αναφέρει:

Προς: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Θέμα: Διευκρινήσεις σχετικά με την παραχώρηση του στρατοπέδου «Καλογερογιάννη» (πρώην 6ου ΣΠ) στην Κόρινθο

Στην, από 26 Νοεμβρίου 2015, γραπτή ερώτησή μου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (αρ. πρ. 1489), μεταξύ άλλων, υπογράμμισα πως οι ανάγκες της τοπικής δημόσιας διοίκησης στην Κορινθία είναι μεγάλες και γνωστές και με βάση αυτές ζήτησα να πληροφορηθώ από τον αξιότιμο Υπουργό τις προθέσεις του προκειμένου το κέντρο φιλοξενίας στην Κόρινθο είτε να επαναλειτουργήσει ως στρατόπεδο είτε να παραχωρηθεί στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς ενδεχομένως να στεγάσει και άλλες υπηρεσίες (π.χ. Διοικητήριο, αστυνομία, πυροσβεστική κτλ).

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό (αρ. Φ.900α/577/14580 – 15.12.2015) , ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταξύ άλλων τόνισε πως «μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έγινε αποδέκτης οποιουδήποτε αιτήματος από κάποια Υπηρεσία ή άλλο Φορέα που να αφορά την παραχώρηση τμήματος εκ του ανωτέρου ακινήτου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του». Συνεχίζει δε αναφέροντας: «Δεδομένου ότι δεν είναι στις προθέσεις του ΥΠ.ΕΘ.Α., στο άμεσο ή στο εγγύς μέλλον, η επαναλειτουργία του υπόψη στρατοπέδου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το ΤΕΘΑ, διάκειται θετικά στη συνεργασία με τις τοπικές Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, όπως έχει ήδη πραγματοποιήσει με άλλους Δήμους και Φορείς, πάντοτε όμως επί συγκεκριμένου σχεδίου αξιοποίησης στηριζόμενου, εκτός των άλλων, στην αποδοχή εκ μέρους των, της αρχής των υπέρ του ΤΕΘΑ ανταποδοτικών ωφελημάτων».

Επισημαίνω ότι κατά το παρελθόν, εγγράφως, έχουν υποβάλει αίτημα παραχώρησης και αξιοποίησης του πεδίου βολής και του στρατοπέδου, μέρος του οποίου σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών:

• η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (αρ. πρ. 50 – 03.02.2015).
• ο Δήμος Κορινθίων, σύμφωνα με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (πιο πρόσφατες: απ. 391 – 15.10.2012 προς το ΥΠ.ΕΘ.Α. και απ. 4/2014 – 16.01.2014 προς ΥΠ.ΕΘ.Α, ΥΠ.ΟΙΚ. και ΤΑΙΠΕΔ).
• το Επιμελητήριο Κορινθίας (αρ. πρ. 650 – 12.01.2012 προς ΥΠ.ΕΘ.Α. και αρ.πρ. 8407 – 21.08.2012 προς ΥΠ.ΕΘ.Α. και Υπ. Δημόσιας Τάξης). Μάλιστα στις 31.08.2012 δόθηκε και απάντηση από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας πως το αίτημα θα εξεταστεί .

Δεδομένου επομένως αυτής της παραδοξότητας, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Έχει λάβει εις γνώση του τα αιτήματα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων και τα έγγραφα του Επιμελητηρίου Κορινθίας οι οποίοι αιτούνται την αξιοποίηση του στρατοπέδου «Καλογερογιάννη» καθώς και του πεδίου βολής;
- Αν ναι, για ποιο λόγο δεν υπήρξε καταρχήν θετική απόκριση του Υπουργείου ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις για μια αμοιβαίως επωφελή χρήση του χώρου παρά τα γεγονός ότι το ΥΠ.ΕΘ.Α. δηλώνει πρόθυμο για κάτι τέτοιο;
- Προτίθεστε να πραγματοποιήσετε άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο που θα μετέχουν οι βουλευτές Κορινθίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, ο Δήμαρχος Κορινθίων και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...