Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τα 184 χρόνια από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Εκατόν ογδόντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του ανθρώπου που σημάδεψε με την πολιτική και την ανθρωπιστική δράση του, το Ναύπλιο, την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Δήμος Ναυπλιέων, σε συνεργασία με τοΝαυπλιακό Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας, τον ΔΟΠΠΑΤ, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας , τιμούν την μνήμη του με ένα διήμερο εκδηλώσεων, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 ,στο Ναύπλιο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αρχιερατικό και πολιτικό μνημόσυνο, όπως επίσης καιπολιτιστικά δρώμενα.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015,στις 19.30, στο Βουλευτικό με την ομιλία του κ. Ιωάννη Μπουμπάρη με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, ένας Έλληνας που επέστρεψε χωρίς προϋποθέσεις» και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 με το μνημόσυνο στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Μετά το μνημόσυνο, θα ακολουθήσει παραδοσιακό τελετουργικό με κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ οι  πολιτιστικές εκδηλώσεις του διημέρου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χορούς και τραγούδια από το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών.
Τις εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν, πρεσβευτέςεκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, βουλευτές, δήμαρχοι, δικαστικοί, καθώς και πλήθος κόσμου που δεν ξεχνά τη μεγάλη προσφορά του Πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και συνεχίζει να τιμά την μνήμη του.

Δηλώσεις Δημάρχου Ναυπλιέων για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας
Σε συνέντευξη τύπου  που δόθηκε στους εκπροσώπους των μέσων  ενημέρωσης την Τρίτη 22/09/2015 στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Ιωάννη Καποδίστρια ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος τόνισε:
“Εκατόν ογδόντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του ανθρώπου που σημάδεψε με την πολιτική και την ανθρωπιστική δράση του, το Ναύπλιο, την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Μέσα από τις εκδηλώσεις μας αφενός θέλουμε να τιμήσουμε την μνήμη του αλλά και να αναδείξουμε ην προσωπικότητα του, τους ανθρώπους που συνάντησε, τους τόπους που διέσχισε, καθώς και τα κτήρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εξαιτίας του.
"Η περίπτωση Καποδίστρια" φαίνεται ότι ακόμα αφορά πολλούς. Και αυτό γιατί σήμερα Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να στραφούν στις ανθρωπιστικές αξίες και στην ανιδιοτελή προσφορά του Καποδίστρια, για να χτίσουν ένα πιο βέβαιο μέλλον”.
www.sfedona.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...